Arkiv i Nordland og Røster

Arkiv i Nordland og Røster

Arkiv i Nordland har startet et samarbeid med foreningen Røster og filmfotograf Tore Berntsen for å bevare, produsere og formidle unike historier om menneskene på Røst. Dette samarbeidet sikrer at verdifull kulturarv blir ivaretatt for fremtidige generasjoner.

Røst er en liten øy i Nordland, befolket av under 500 mennesker, som er kjent for sitt store bidrag til norsk økonomi gjennom skrei- og lofotfiske samt tørrfiskhandel. En serie unike filmer gir et innblikk i livet på denne øya ytterst i Lofoten, og nå vil filmene bli en del av Arkiv i Nordland for å nå et bredere publikum.

«Skreien og lofotfisket er fortsatt hjørnesteiner i mange små lokalsamfunn i Lofoten. Med prosjektet ‘Røster’ ønsker vi å fremheve dette typiske kystlivet i Nordland og gi kystsamfunnet en stemme,» sier filmfotograf Tore Berntsen.

Siden 2014 har Berntsen skapt 25 filmer under prosjektet «Røster», portretter av ulike mennesker på Røst, og fem nye filmer er under produksjon. Disse filmene er unike i sin form, hvert portrett gir et personlig innblikk i livet til bønder, kunstnere, ungdommer, fiskere, fiskekjøpere, tørrfiskhandlere og flere. Det er sjelden at et lokalsamfunn i Norge har blitt dokumentert på en slik grundig måte, der menneskene selv får fortelle sin historie på sine premisser.

«For meg har det vært avgjørende at det ikke var en utenforstående reporter eller filmskaper som skulle fortelle historien. Jeg har gitt rom for lokalsamfunnet til å fortelle sin egen historie. Det har vært et privilegium å kunne dokumentere dette unike livet langt til havs,» sier Berntsen.

Filmene har blitt sett flere hundre tusen ganger på Røster.no og på Facebook.

Filmfotograf Tore Berntsen, leder i Foreningen Røster Geir Børre Johansen og Ketil T. Jensen, leder Arkiv i Nordland. Røst 22.juni 2024.

Berntsen påpeker at Røst i 2014 og Røst i 2024 ikke er det samme.

«Da jeg startet dette arbeidet for ti år siden, så jeg det som en samtidsdokumentasjon. Det har det også blitt, men i løpet av disse årene har det vært betydelige endringer langs Nordlandskysten. Kvoteordninger, færre båter, færre kystfiskere, større båter og nå store kutt i skreikvoten. Disse endringene skjer ikke over natten. Derfor er jeg svært takknemlig for at Arkiv i Nordland sikrer disse filmene og grunnlagsmaterialet for fremtidige generasjoner og forskere, slik at de kan se tilbake på en svunnen tid,» sier Berntsen.

Filmene produseres av filmfotograf Tore Berntsen og drives av Foreningen Røster på Røst.

Lederen i foreningen Røster, Geir Børre Johansen, understreker at filmene fremhever Røsts verdier, egenart, beliggenhet, natur og hav.

«Vi har fulgt en plan der filmportrettene til sammen skal danne et helhetlig bilde av Røst. Hittil har skreien og tørrfisken vært hovedfokus i filmene, da disse har vært livsgrunnlaget her i hundrevis av år. Men de 25 filmene viser et bredt mangfold av mennesker og livsstiler på øya,» forteller Johansen.

Filmene har hatt stor betydning for oss som bor her. De har gitt oss muligheten til å vise frem vårt unike samfunn. Politikere, turister og næringslivsrepresentanter som besøker Røst har fått se filmene, og mange har også sett dem på nettet for å bli kjent med øya vår. Gjennom filmene får man et nært innblikk i livet på Røst, enten det er fra havet eller fiskebruket, og det gir både en ny opplevelse og ny kunnskap. Filmene dokumenterer en tid som ikke kommer tilbake, og derfor er det flott at Arkiv i Nordland sikrer dette for fremtiden,» sier Johansen.

I århundrer har mennesker bosatt seg langs Nordlandskysten på grunn av de gode levevilkårene skapt av naturen og havet. Nå står både havet, skreien og menneskene overfor endringer.

Filmfotograf Berntsen mener han har dokumentert et lite eventyr, men også noe som er i ferd med å forsvinne.

Kysten og torsken har historisk sett bygget opp Norge. I vår tid, etter at kvoteordningene ble innført på 90-tallet, har skreifisket vært en økonomisk suksess. For meg har det vært viktig å dokumentere menneskene som fortsatt lever av havets naturressurser, i tråd med flere hundre års tradisjoner,» sier Berntsen.

Røst, som mange steder i Nordland, Troms og Finnmark, opplever bekymringsfulle endringer. De siste årene har antallet sjøfugler sunket dramatisk, det blir mindre skrei og færre fiskere, og på Røst kan den siste bonden snart forsvinne.

«Skreifisket har vært eventyrlig godt i flere år. Hvordan fremtiden vil se ut er usikkert. Både havet og kulturlandskapet er i endring. Mye av det som er dokumentert i filmene våre vil sannsynligvis gå tapt,» sier filmfotografen og nevner fiskere med tradisjonelle redskaper i små sjarker, juksafiske, linefiske, hvalfangst, sanking av ærfugldun og bønder med sau og kyr.

«Menneskene på Røst lever fortsatt midt i verdens rikeste fiskeområder. Med riktig forvaltning og rett fordeling av ressursene kan dette potensialet bli en evigvarende rikdom. Røstværingene er utholdende, fleksible og tilpasningsdyktige, slik nordlendinger har vært i flere tusen år. Selv om skreikvoten ser ut til å bli kraftig redusert, ser noen også nye muligheter. Røst er en unik perle midt i gyteområdene til mange fiskearter, og dette gir oss nye muligheter til å utnytte havets naturressurser. Dette vil bli dokumentert i de kommende filmene i årene som kommer,» sier Berntsen.

se mer her